Printello | %Introducere In Procesul De Fabricatie Aditiva
fabricatie aditiva

Fabricatie aditiva: ce trebuie sa stii despre acest proces

Fabricatie aditiva este o metoda de fabricatie relativ recenta dar care a devenit un domeniu cheie in mai multe sectoare industriale. Procesul obtinut din modele CAD poate fi folosit pentru a crea piese solide, dar foarte complexe si pentru a crea un mediu de fabricatie fara instrumente, ceea ce inseamna o calitate imbunatatita si o eficienta mai buna in multe cazuri. Fabriatie aditiva (AM) este numele productiei industriale pentru printarea cu imprimanta 3D, un proces controlat de computer care creeaza obiecte tridimensionale prin depunerea de materiale, de obicei in straturi.

Cum functioneaza fabricatia aditiva?

Folosind design-ul asistat de computer (CAD) sau scanerele de obiecte 3D, fabricarea de aditivi permite crearea de obiecte cu forme geometrice precise. Acestea sunt construite strat dupa strat, care este in contrast cu fabricatia traditionala, care necesita adesea prelucrarea sau alte tehnici pentru eliminarea surplusului de materiale.

Fabricatie aditiva este o metoda noua de fabricare a pieselor direct dintr-un model digital, prin utilizarea unei abordari de construire a materialelor strat dupa strat. Prin aceasta metoda de fabricatie pot fi produse piese metalice complet dense intr-un timp scurt si cu o precizie ridicata. Caracteristicile productiei de aditivi precum libertatea de proiectare a pieselor, complexitatea pieselor, ponderarea usoara, consolidarea pieselor si designul pentru functii primesc un interes particular in fabricarea aditivilor metalici pentru aplicatii aerospatiale, petrol si gaze, marine si automobile.

Un design asistat de computer (CAD) este creat si exportat in format de fisier stereolithography (STL), citit de echipamentul AM. Exista multe tehnici disponibile, care pot fi clasificate in functie de materia prima. Acesrea sunt:

(1) pe baza de pulbere,
(2) pe baza de lichide,
(3) pe baza solida.

fabricatie aditiva

Unele tehnici pe baza de pulbere includ topirea selectiva cu laser (SLM), sinterizarea selectiva cu laser (SLS) si topirea fasciculului de electroni (EBM). Tehnicile pe baza de lichide includ aparate de stereolitografie (SLA) si poliector, in timp ce tehnicile pe baza de solide includ fabricarea obiectelor laminate (LOM) si modelarea depunerilor topite (FDM). Pentru a afla mai multe despre aceste procese, verificati blogul nostru.

Punctele forte ale fabricatiei aditive, comparativ cu metodele de fabricatie conventionale sunt enumerate in continuare.

Practic, orice material poate fi produs astazi prin una din aceste tehnici AM. Aceste materiale pot fi impartite in patru categorii principale: materiale plastice, metale, ceramica si compozite.

Cine a inventat procesul de fabricatie aditiva?

Cel mai timpuriu echipament de fabricare a tiparirii cu imprimanta 3D a fost dezvoltat de Hideo Kodama de la Institutul Municipal de Cercetare Industriala Nagoya, cand a inventat doua metode aditive pentru fabricarea modelelor 3D.

Care sunt avantajele utilizarii fabricarii aditive?

Similar cu imprimarea 3D standard, AM permite crearea de piese personalizate cu geometrii complexe si putina risipa. Ideal pentru prototiparea rapida, procesul digital inseamna ca modificarile de proiectare se pot face rapid si eficient in timpul procesului de fabricatie. Lipsa deseurilor materiale asigura reducerea costurilor pentru piese cu valoare ridicata.

In plus, piesele care anterior au necesitat asamblarea din mai multe piese pot fi fabricate ca un singur obiect care poate oferi rezistenta si durabilitate imbunatatite. AM poate fi folosit si pentru fabricarea obiectelor unice sau a pieselor de inlocuire in care piesele originale nu mai sunt produse.

Unde se utilizeaza fabricatia aditiva?

Procesul de fabricatie aditiva este utilizat pentru a crea o gamă largă de produse într-un număr tot mai mare de industrii, inclusiv:

Industria aerospatiala

AM este deosebit de potrivit pentru aplicatiile aerospatiale datorita capacitatii sale de economisire a greutatii si capacitatii de a produce piese geometrice complexe, cum ar fi piese pentru turbomasina.

Industria auto

O varietate de materiale sunt fabricate pe scara larga pentru industria auto, deoarece pot fi prototipate rapid, oferind in acelasi timp reduceri de greutate si costuri.

Medicina

Sectorul medical foloseste un numar tot mai mare de aplicatii pentru piese create prin fabricatie aditiva, in special pentru implanturi si dispozitive adaptate la comanda.

Fabricatie aditiva

Viitorul fabricatiei aditive

Adoptarea pe scara larga a imprimantelor 3D de uz casnic sau de birou si a imprimantelor 3D de format mare schimba astazi industrii intregi.

Astazi, viteza de AM permite o revolutie in fabricatia flexibila fara prea multe instrumente, la scara mare. Imprimantele 3D de format ultra-mare vor lansate curand si vor fi folosite pentru a imprima aproape orice. De exemplu, case tiparite 3D si, in cele din urma, cartiere intregi. Tiparirea Bio-3D va produce intr-o zi nu numai organe umane implantabile, adaptate fiecarui pacient, ci si fripturi si burgeri tipariti 3D convingatori si deliciosi. Imprimarea 3D pe baza de metal va depasi imprimarea 3D centrata pe plastic si va deveni complet integrata in operatiunile de fabricatie la nivel mondial.

La sfarsitul zilei, lucrul de care trebuie sa tinem cont in ceea ce priveste fabricatia aditiva este ca se va integra in viata noastra. Si chiar mai curand decat ne imaginam.

Speram ca aceste articole va sunt de folos si va invitam sa ne urmariti si pe Facebook sau Instagram.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *