Printello | Printare Cu Imprimanta 3D - Material Jetting
material jetting imprimanta 3d

Printare cu imprimanta 3D – Material Jetting

Am inceput o serie de articole despre categoriile de tehnologii folosite in printarea 3D. Urmatoarea categorie de printare cu imprimanta 3D despre care vom discuta este Material Jetting.

Materiale Jetting cu imprimanta 3D

Material Jetting (MJ) este una dintre cele mai rapide si precise tehnologii de printare cu imprimanta 3D. Construieste piese folosind picaturi de fotopolimer lichid, care sunt solidificate cu lumina UV. Deoarece rasina fotopolimerului este pulverizata in picaturi inainte de a se solidifica, MJ este adesea comparata cu procesul cu jet de cerneala 2D. Cu toate acestea, in timp ce imprimantele cu jet de cerneala depun doar un singur strat de picaturi de cerneala, MJ construieste stratul pe strat pana cand piesa este terminata.

MJ este, de asemenea, destul de similar cu SLA, deoarece foloseste o sursa de lumina UV pentru a solidifica rasina. Aici, diferenta este ca imprimanta 3D MJ pulverizeaza sute de picaturi mici simultan, in timp ce imprimanta 3D SLA detine o intreaga cuva de rasina, care este intarita in mod selectiv de un laser.

Ganditi-va la PolyJet ca la imprimanta de hartie 2D de acasa. Imprimanta color 2D prezinta minuscule picaturi de culoare pe hartie, formand cuvinte si imagini.

Modul în care materialul este depus

Un alt aspect care face ca MJ sa fie unic este modul in care materialul este depus (si, prin urmare, vindecat). In esenta, MJ imprimeaza jet de rasina de la mai multe capete de imprimare de-a lungul unui purtator de axe X, care se intoarce inainte si inapoi printr-o imprimare in crestere. Pentru a ajuta la vizualizarea miscarii aparatului, ganditi-va la sursa de lumina dintr-un scaner 2D sau la stergatorul de parbriz al unei masini.

Intr-o maniera similara, imprimanta 3D PolyJet foloseste duze fine pentru imprimare pentru a depune picaturi de material fotocurabil in straturi de pana la 16 microni pentru a forma piese 3D detaliate. Materialul este prelucrat simultan, prin lumina UV. Piesele PolyJet necesita structuri de sprijin pentru a construi caracteristici si gauri de schimbare. Fara structuri de sprijin, materialul lua o forma gresita, rezultand pereti, caracteristici si alte detalii inexacte.

Cum functioneaza o imprimanta 3D MJ

Componentele principale ale unei imprimante 3D MJ sunt capetele de imprimare, sursele de lumina UV, o platforma de construire si un container de materiale. Capetele de imprimare si sursele de lumina sunt suspendate de-a lungul aceluiasi transport cu axa X.

Procesul de imprimare incepe cu turnarea rasinii in recipientul de material. La fel ca SLA, MJ foloseste rasina fotopolimerica termoset, adica trebuie incalzita (intre 30 si 60 ° C) pentru a atinge vascozitatea corespunzatoare.

Pe masura ce traseul pe axa X incepe sa ajunga pe platforma de construire, capetele de imprimare incep sa impinga selectiv sute de picaturi mici de rasina. In urma capetelor de imprimare se afla sursele de lumina UV, care vindeca imediat rasina pulverizata. Dupa ce un intreg strat este finalizat, platforma de construire scade un strat in inaltime si procesul se repeta pana cand piesa este completa.

https://www.youtube.com/watch?v=Som3CddHfZE

In afara de a permite depunerii materialului sa se intinda pe intreaga axa X, mai multe capete de imprimare ofera un alt beneficiu: imprimarea cu mai multe materiale. Similar cu alte modele de imprimanta 3D cu mai multe materiale, acest lucru permite materialul de sprijin dizolvabil sau mai multe varietati sau culori de material functional.

Exista o mulțime de materiale disponibile pentru a alege de la MJ. Rasina standard este utilizata pentru confectionarea prototipurilor si a pieselor de uz final, dar exista si materiale flexibile, turnabile, transparente si rezistente la temperatura.

Aplicabilitate

Dupa cum probabil ati dedus deja, MJ este utilizat in principal pentru producerea de prototipuri frumoase, cu aspect realist.

De exemplu, MJ ar putea fi util medicilor si studentilor care au nevoie de modele precise de parti ale corpului. In mod similar, arhitectii, designerii si artistii pot beneficia foarte mult de precizia si calitatea estetica a modelelor cu jet de materiale.

MJ poate fi, de asemenea, utilizat pentru fabricarea matritelor cu injectie cu rulare redusa datorita nivelului deosebit de detaliat si a stabilitatii la temperatura a materialului.

In articolul urmator vom detalia despre Binder Jetting. Ce inseamna intreg procesul, materialele utilizate si avantaje/dezavantaje.

Sursa: All3dp, 3DHubs

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *