Printello | PETG Sau PLA Pentru Imprimanta 3D - Ce Sa Alegi

Imprimanta 3D – Ce filament să alegi între PETG și PLA?

În articolul de astăzi vom analiza diferențele dintre două materiale des întâlnite pentru imprimanta 3D: PETG și PLA. Deși la prima vedere aceste materiale pot părea similare, de fapt sunt surprinzător de diferite. În continuare, vom detalia acest subiect.

Atât filamentul PETG cât și PLA aparțin grupei de poliester din materiale plastice. La fel ca majoritatea filamentelor pentru imprimanta 3D FDM, ambele sunt, de asemenea, termoplastice. Fapt ce înseamnă că se înmoaie la o temperatură ridicată și devin solide din nou, odată răcite. În teorie, acest proces poate fi repetat încă o dată fără a degrada calitatea materialului. Cele mai multe PLA și multe filamente PETG sunt disponibile atât cu diametrul de 1,75 mm, cât și 2,85 mm.

Diferențele apar în cazul în care proprietățile fizice ale filamentului sunt o prioritate pentru procesul de imprimare 3D, Atunci PETG ar fi primul care ar trebui testat. Dar dacă este necesară o estetică exactă și foarte bună pentru obiectele create cu o imprimantă 3D, probabil ar trebui să optați pentru PLA.

PLA pentru imprimanta 3D

PLA pentru imprimanta 3D

Avem un articol pe blog despre acest tip de filament, dar vom face si un rezumat pentru context.

PLA reprezintă Acid Pollactic și este un plastic derivat natural din amidon de porumb. Acest lucru îl face diferit față de majoritatea materialelor pe bază de ulei și este mai ecologic. 

Un beneficiu major al PLA ca material este faptul că este biodegradabil, alte materiale plastice pe bază de ulei pot dura până la 400 de ani până la biodegradare, lăsând în urmă toxine în pământ, pe când PLA, în condiții potrivite, durează doar 60 și nu lasă toxine în urmă.

În prezent, PLA este acum cel mai comun material cu care utilizatorii creează cu o imprimantă 3D. Motivul principal pentru acest lucru se datorează faptului ca este foarte ușor de imprimat. Când imprimați cu alte materiale plastice, cum ar fi ABS, plasticul se deformează masiv atunci când este răcit iar acest lucru nu se întâmplă când vine vorba de PLA și poate fi chiar imprimat fără pat încălzit. Datorită acestui lucru, aproape orice imprimantă FDM poate imprima acest material, motiv pentru care este atât de utilizat. Deoarece materialul este atât de ușor de tipărit, acesta poate fi adesea tipărit mai repede decât alte tipuri de materiale.

PLA are, de asemenea, alte avantaje, cum ar fi lipsa unui miros anume atunci când este tipărit. Singurul miros eliberat este un miros dulce. Materialul oferă, de asemenea, o rezistență la mediul din jurul său, filamentul nu se înmoaie la umiditate și poate fi lăsat deschis un timp mai îndelungat, cu toate acestea, se recomandă să-l păstrați sigilat într-o pungă.

Un alt beneficiu pentru PLA este duritatea sa mare, caracteristică care este utilă atunci când nu doriți niciun fel de flexibilitate în printurile voastre.

Dar să vedem și care sunt avantajele acestui material atunci când este folosit pentru crearea cu o imprimantă 3D. Știm că PLA este foarte dur, dar, din păcate, este și foarte fragil. Acest lucru face ca printurile sub tensiune să pocnească relativ ușor.

O altă problemă comună cu PLA este rezistența la temperatură. Imprimeurile realizate din PLA se vor deforma dacă sunt lăsate la căldură. În afară de aceasta, nu există niciun alt dezavantaj al PLA ca filament pentru imprimanta 3D.

PETG

Translucent PETG pentru imprimanta 3D

Acum să trecem la PETG! PETG reprezintă glicol din polietilenă tereftalat. Puteți fi mai familiarizați cu un material foarte similar cu acesta, numit PET. Aceasta este folosită în sticlele de apă și în alte materiale plastice reciclabile. PETG este foarte similar cu acesta, dar cu adăugarea de Glicol. Glicolul se adaugă materialului pentru a-l imprima, fără el, filamentul ar fi tulbure și slab.

Deci, care sunt avantajele PETG folosit pentru o imprimantă 3D? Ei bine, datorită glicolului adăugat, acest material este durabil. Acest material este capabil să reziste la anumite accidente datorită flexibilității adăugate. Alături de durabilitatea suplimentară, aceste materiale sunt, de asemenea, destul de rezistente la zgârieturi.

O altă caracteristică excelentă atunci când utilizați PETG este rezistența la căldură. Temperatura de tranziție a sticlei (temperatura în care se înmoaie un material) este de aproximativ 80 de grade Celsius. Acesta este un beneficiu enorm dacă intenționați să depozitați obiectul tipărit cu o imprimantă 3D într-un loc cu temperaturp ridicată.

Însă există și câteva dezavantaje ale acestui material. Probleme nu sunt majore, doar pot crea disconfort pentru utilizator.

În primul rând PETG este higroscopic – un cuvânt fantezist pentru că are putere de absorpție. Asta înseamnă că se poate deteriora cu ușurință în situații umede. Acest lucru face ca materialele să apară pocnească când apa trece prin capătul fierbinte și lasă imprimeuri cu o textură nedorită. Din fericire, acest lucru este ușor de prevenit și de remediat. Pentru a vă usca filamentul trebuie doar să puneți filamentul la cuptor la 60 de grade Celsius timp de 4 ore. Pentru a stoca corect filamentul, o bună practică este să îl păstrați într-o pungă sigilabilă.

O altă problemă cu PETG este stringing. Acest lucru apare atunci când resturi mici de plastic sunt lăsate pe produsele create cu o imprimantă 3D. Acestea arata ca mici fire de par. Nici acest lucru nu este o problemă masivă, deoarece este posibil să le eliminați în întregime cu căldură. Din păcate, acest lucru afectează calitatea tipăririi. De asemenea, suprafețele nu sunt de obicei foarte bune, asta se datorează faptului că PETG este, în mod natural, foarte translucid. Acest lucru face ca uneori imprimeurile să pară ca au niște „cicatrici” de la lumina reflectată prin ele.

Diferențe în tipărirea finală

PLA vs PETG imprimanta 3D

Rezistența produselor create cu imprimantă 3D este în general mai mare cu PETG în comparație cu PLA.

Toleranța la temperatură este de obicei mult mai mare cu PETG. Unele amestecuri PETG extreme precum Arnite 3040 de la Nexeo 3D pot suporta temperaturi maxime de până la 250ºC. Cu toate acestea, o toleranță mai frecventă pentru PETG este în jur de 75ºC. Pe de altă parte, cu PLA, trebuie să păstrați piesele imprimate 3D sub 55ºC pentru a le menține solide.

Utilizarea în aer liber este realizabilă la PETG, deoarece reacționează mult mai bine la soare decât PLA. Pe de altă parte, PLA poate fi mult mai durabil atunci când este vopsit, protejându-l de factorii externi.

Transparența este cel mai ușor de obținut cu un filament PETG, cu T-Glase a lui Taulman, de exemplu.

Produsele mai complicate pot fi tipărite 3D mai ușor utilizând PLA pe o imprimantă 3D cu extruder dual. Acest lucru se datorează faptului că sunt disponibile mai multe materiale de asistență pentru PLA decât pentru PETG.

Potrivirea culorilor exactă este mai ușoară cu PLA, un exemplu bun fiind PLA de la Innofil, cu coduri de culori RAL potrivite.

Post-procesarea funcționează mai bine cu PLA. Dacă aveți nevoie să vă pictați produsul creat cu imprimanta 3D, vopseaua acrilică poate funcționa foarte bine.

Biodegradarea și reciclarea au plasat PLA pe primul loc. Poate fi, de asemenea, reciclat și făcut din nou filament, fără pierderi de calitate! PETG nu se descompune atât de ușor, dar este complet reciclabil.

În concluzie, pentru a încheia, depinde cu adevărat de ceea ce doriți să creați cu imprimanta 3D. În general, cei mai mulți creatori folosesc PLA mai mult decât PETG doar pentru că este ușor de tipărit și nu necesită să nicio curățare după ce termină ceea ce și-au propus. Produsele nu sunt în general deterioate sau supraîncălzite, așa că pentru imprimările reușite, recomandăm PLA.

Stați pe aproape pentru că urmează si alte articole!

Între timp, puteți să ne urmariți pe social media. Facebook sau Instagram!

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *