Printello | Imprimanta 3D Pentru Incepatori: Partea A 3-a
probleme la printarea cu imprimanta 3D

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 3

Dupa cum spuneam si in partea a 2-a din acest ghid, partea a 3-a este mai mult despre cele mai des intalnite probleme atunci cand tipariti cu imprimanta 3D. Am consultat mai multe site-uri de specialitate si vom trece in revista cele mai comune dificultati.

Imprimanta 3D va ofera o putere incredibila de creare si prototipare. Sunt anumite imprimante 3D atat de perfomante incat aveti capacitatea de a crea orice, de la o simpla agrafa de plastic la un scut Captain America de dimensiuni complete. Singura limita poate fi imaginatia.

Insa, la fel de distractiv si interesant, pe cat suna, imprimanta 3D va poate aduce foarte aproape de frustrare de multe ori. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o multime de probleme de depanare a imprimarii 3D care incep sa apara atunci cand incepeti sa creati ceva cu imprimanta 3D. Am decis sa adunam din mai multe sruse cateva probleme frecvente de imprimare 3D pe care multi utilizatori le-au intalnit.

#1: Extruder / duza infundata

curatarea duzei de la imprimanta 3D

La un moment dat, fiecare utilizator de imprimanta 3D experimenteaza un extruder infundat. Adesea insotit de un zgomot greu de suportat, nu se elibereaza filament cand initiati o imprimare. O duza partial infundata poate fi, de asemenea, cauza sub extrudare. Straturile subtiri, gaurile sau crapaturile modelului finit sunt toate semnele ca imprimanta 3D se afla in extrudare.

Ce provoaca un extruder infundat? De-a lungul timpului, duza cu pini poate fi infundata cu filament sau cu o alta obstructie a particulelor (in special praf). Tiparirea la temperatura corespunzatoare cu un filament de inalta calitate scade semnificativ sansa de a bloca duza, la fel si intretinerea periodica pentru a mentine extruderul curat si lubrifiat.

O posibila solutie: Scoateti filamentul din imprimanta. In continuare, incalziti extruderul pana la punctul de topire al filamentului pe care l-ati folosit cel mai mult sau pe care l-ati folosit anterior. Apoi trageti cu grija un ac sau un alt instrument suficient de mic pentru a se incadra in duza de ~ .4mm. Acest lucru ar trebui facut de cateva ori si functioneaza cel mai bine pentru PLA sau atunci cand praful este cauza.

#2: „Imprimanta 3D functioneaza dar nu tipareste”

filament pentru imprimanta 3D

Ati configurat si setat corect modelul in software-ul de transare, dar totusi nu se intampla nimic; nicio imprimare nu are loc. Ati trimis in mod repetat o imprimare catre imprimanta 3D, dar tot ce primiti in schimb este un „strop” de filament care iese din duza. Sau poate ca modelul este pe cale de a fi tiparit si de nicaieri, extrudarea filamentului nu mai functioneaza, dar duza isi continua rularea, imprimand nimic.

Desi aceasta problema este evidenta pe masinile care au tamburul cu filament in vizualizari complete, cum ar fi PRUSA i3, exista masini care nu sunt proiectate cu tamburi expuse, cum ar fi MOOZ, Ultimaker si Robox, ceea ce o va face putin dificila pentru a detecta imediat problema. Aceste tipuri de imprimante 3D fie au filamentele incorporate, fie ascunse in spatele imprimantei.

Solutie: Aici este destul de usor procesul de depanare a imprimarii 3D. Indiferent de tipul de imprimanta 3D pe care il utilizati, tot ce va trebui sa faceti este sa indepartati filamentul ramas si sa incarcati material nou. Verificati bobina de filament, daca nu exista niciun material, incarcati-o intr-un alt tambur. Acest pas este destul de simplu

#3: Duza este prea aproape de patul de imprimare

nozzle imprimanta 3d

In mod inexplicabil, in ciuda incarcarii filamentului si a capului de imprimare care se misca fara carlig, niciun filament nu se depune pe patul de imprimare?

In acest caz, pur si simplu, duza poate fi prea aproape de patul de imprimare. Daca ati ajustat cumva patul de imprimare pe microni de la deschiderea duzei, este putin probabil ca filamentul topit sa aiba suficient spatiul incat sa scape. In cel mai bun caz, printului ii va lipsi primele straturi si are sanse mai mari de a nu se lipi odata ce filamentul se extrupe. In cel mai rau caz, veti face o copie de rezerva a filamentului topit in capatul fierbinte, ceea ce poate duce la un blocaj.

In acest caz exista doua solutii:

Offsetul axei Z – Aceasta metoda presupune sa ridicati putin duza. Majoritatea imprimantelor 3D au o setare de compensare pe axa Z in setarea lor de sistem. Cu aceasta setare, puteti ridica duza putin inalta din patul de imprimare, dand setarii axei Z o valoare pozitiva. Cu toate acestea, introducerea unei valori negative in setarea de compensare a axei Z va va ajuta sa remediati problemele de lipire, adica daca imprimeurile dvs. nu se lipesc pe patul de imprimare. Prin urmare, trebuie sa va asigurati ca atunci cand setati o valoare, aceasta nu este prea mare, astfel incat printurile dvs. sa se poata lipi de pat.

Coborati patul – este o solutie alternativa, deoarece nu toate imprimantele 3D permit coborarea patului de imprimare. Dar daca imprimanta 3D o permite, o puteti face pentru a remedia aceasta problema. Cu toate acestea, este o solutie mai suparatoare, avand in vedere faptul ca va trebui sa nivelati si sa recalibrati patul.

#4: Filamentul nu se lipeste de patul de imprimare

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 3

Pierderea unei tipariri din cauza faptului ca nu se lipeste de platforma de imprimare este o problema comuna si care este de obicei relativ usor de rezolvat.

Sunt cateva motive care cauzeaza aceasta problema si este esential ca un model sa aiba o baza solida sau altfel, imprimarea completa nu va reusi.

Din fericire, deoarece aceasta problema este atat de comuna, exista multe modalitati usoare de rezolvare:

1. Tratati patul de imprimare cu un adeziv precum spray-ul pentru par (fixativ) sau lipici. Incercati, de asemenea, sa acoperiti patul neincalzit in banda usor texturata.

2. Verificati sa va asigurati ca patul de imprimare este la nivel si ca duza nu este nici prea departe, nici prea aproape de patul de imprimare.

3. Incetiniti viteza de imprimare pentru primele straturi pentru a le oferi timp sa se raceasca si sa adere. Daca mai aveti probleme, incercati sa scadeti temperatura extruderului.

#5: Colmatare

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 3

Deformarea este o problema cu toate tipurile de filament, deoarece plasticul devine mai mic atunci cand se raceste. Observati cum in imaginea din stanga, partea de jos a modelului s-a micsorat si s-a ridicat de pe suprafata. Modelele deformate sunt inegale sau ondulate, uneori ridicandu-se complet de pe patul de imprimare. Din fericire, deformarea poate fi usor rezolvata, deoarece problemele de control al temperaturii sunt aproape intotdeauna cauza.

Exista sase moduri diferite de a rezolva aceasta problema de imprimare 3D:

Utilizati o platforma incalzita – Aceasta este cea mai usoara solutie; tot ce trebuie sa faceti este sa setati platforma incalzita la o temperatura de tranzitie a sticlei (o temperatura care este chiar sub punctul de topire al plasticului). Puteti face acest lucru folosind software-ul de feliere si puteti obtine cu usurinta temperatura recomandata a filamentului pe bobina sau pe ambalajul filamentului. Daca setati temperatura potrivita, primul strat va ramane plat pe platforma.


Daca calibrarea platformei de imprimare nu este corecta, atunci trebuie sa intampinati aceasta problema. Deci, ce sfat de depanare a imprimarii 3D va functiona aici? Ei bine, tot ce trebuie sa faceti este sa nivelati imprimarea verificand calibrarea, sa va asigurati ca patul se aliniaza si inaltimea duzei este perfecta.

#6: Elephant foot ((baza larga, evazata)

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 3

„Piciorul Elefantului” este un termen folosit in printarea cu imprimanta 3D care se refera la amploarea exterioara a bazei unui model. Mai simplu spus, este atunci cand printul are arcuri sau curbe in partea de jos.

Acest lucru se intampla de obicei atunci cand greutatea modelului este apasata pe baza sa inainte sa se raceasca pana devine solid.

Un alt sfat de depanare a imprimarii 3D pe care il puteti utiliza este sa va asigurati ca straturile de baza au temperatura scazuta, astfel incat sa poata sustine structura superioara. Trebuie sa va asigurati ca racirea este in „cantitatea” corecta, deoarece prea multa racire va provoca incalzirea straturilor de baza. S-ar putea sa gasiti aceasta parte complicata, dar cea mai buna modalitate de a parcurge acest proces de depanare a imprimarii 3D este de a scadea temperatura platformei de imprimare cu intervale de cinci grade la aproximativ sau mai putin de douazeci de grade ale temperaturii recomandate. Daca aveti grosimea de jos / de sus setata la 0,6 mm, puteti porni ventilatorul la o inaltime putin mai mica decat aceasta.

Exista o multime de probleme de depanare a tiparirii cu imprimanta 3D, dar acestea sase sunt unele dintre cele comune cu care va veti intalnit. Va rugam sa ne spuneti in comentarii care sunt problemele cu care voi va intalniti in mode frecvent.

Sursa: 3D Natives, All3dp, Dobot & To buy a 3D printer.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *