Printello | Ghidul Incepatorului Pentru Imprimanta 3D
imprimanta 3d ultimaker

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 1

Vrei sa incepi sa creezi produse cu imprimanta 3D dar nu stii de unde sa te apuci? Urmeaza o serie de mini lectii despre ce trebuie sa faci cand incepi un astfel de proiect.

„Imprimarea 3D” este in sine un termen foarte general. Mass-media, in special marketingul, prezinta crearea cu imprimanta 3D ca fiind o tehnologie magica a viitorului, capabila sa reproduca obiecte complexe. Tehnic vorbind. in realitate, exista multe tehnologii de imprimare 3D diferite, dar in acest articole ne vom concetra pe metoda FDM, cel mai frecvent intalnit proces de creare cu imprimanta 3D. Am vorbim despre acest tip de printare intr-un articol anterior ce poate fi gasit aici.

Cum functioneaza crearea cu imprimanta 3D?

Cel mai simplu mod de a intelege modul in care functioneaza FDM este sa inveti mai intai partile unei imprimante 3D FDM. Cu toate acestea, inainte de a vorbi despre parti specifice, merita mentionat faptul ca imprimantele FDM 3D conventionale pot efectua miscari pe trei axe, numite X, Y si Z. Axele X si Y sunt responsabile de stanga, dreapta, inainte si inapoi miscari, in timp ce axa Z gestioneaza miscarea verticala.

In primul rand, componentele principale ale unei imprimante 3D sunt:

  1. Platforma de constructie este in esenta suprafata pe care sunt fabricate piesele. Platformele de constructie sunt de obicei incalzite pentru a ajuta la aderarea unei parti.
  2. Extruder: Extruderul este componenta responsabila de topirea si depunerea treptata a filamentului pentru a construi modelul. Un extruder este format din doua subcomponente: Capatul cald si capatul rece. Capatul fierbinte contine un incalzitor si o duza care depune de fapt filamentul topit, in timp ce capatul rece este format dintr-un motor, angrenaje de antrenare si alte componente mici, care imping filamentul in capatul fierbinte pentru a fi topit. Intre capatul cald si cel rece se afla un radiator si un ventilator, deoarece este imperativ sa avem capatul rece la temperatura mai joasa, pentru a evita blocarea. In plus fata de ventilatorul de incalzire, exista de obicei cel putin un alt ventilator destinat racirii filamentului topit dupa ce iese din extruder – acesta este de obicei denumit ventilator de racire a partilor.
  3. Cap de imprimare: Capul de imprimare are unul sau mai multe extrudere, iar in partea de sus a capului de imprimare, exista un tub care introduce filamentul in capul de imprimare.
  4. Interfata de control: Unele imprimante 3D moderne au un ecran tactil care este utilizat pentru controlul imprimantei 3D. In cazul imprimantelor mai vechi, este posibil sa existe un afisaj LCD simplu cu o defilare fizica si o roata de clic, in locul unei interfete tactile. In functie de model, poate fi prezent si un slot pentru card SD si un port USB.

Procesul incepe atunci cand trimiteti un fisier cu model 3D catre imprimanta 3D. Odata ce lucrarea de tiparire este pornita, duza incepe sa se incalzeasca. Atunci cand duza atinge temperatura necesara pentru a topi filamentul, extruderul trage apoi filamentul in capatul fierbinte pentru pregatirea depunerii.

Acum, imprimanta 3D este gata sa porneasca imprimarea 3D a piesei. Capul de imprimare coboara pe platforma de constructie si incepe sa depuna filament topit, care se raceste si se intareste la scurt timp dupa iesirea duzei, datorita ventilatorului (ventilatoarelor) de racire a pieselor. Filamentul este depus un strat la un moment dat, iar dupa ce un strat este complet, capul de imprimare se misca in sus pe axa Z cu o cantitate minuscula, iar procesul se repeta pana cand piesa este completa.

Achizitionarea si proiectarea de modele 3D

Desigur, daca doriti sa creati cu o imprimanta 3D o parte dintr-un obiect, trebuie sa aveti un model 3D al acelei parti. Modelele 3D sunt create folosind software de modelare 3D, denumit de obicei software CAD (proiect asistat de computer). Cateva exemple de software popular de modelare 3D sunt:

Cu toate acestea, majoritatea incepatorilor de creare cu imprimanta 3D nu au abilitatile necesare pentru a utiliza un astfel de software profesional. Daca este si cazul vostru, nu va faceti griji, pentru ca exista alte solutii. Pentru inceput, exista optiuni de software CAD mai simple, cum ar fi Tinkercad, un program simplu pe care aproape oricine il poate utiliza fara experienta anterioara. Este o aplicatie online conceputa de Autodesk, unul dintre cei mai importanti creatori de software CAD din industrie.

Cu atat de multi oameni care au acces la imprimantele 3D in ultimii ani, mai multe site-uri au aparut ca depozite pentru modele 3D. Iata cateva dintre cele mai populare:

Cu aceste platforme, oricine poate avea acces la modele pentru a le crea cu imprimanta 3D. Multe dintre ele fiind free. Trebuie doar sa aveti curaj sa incepeti.

In partea a doua din acest articol vom vorbi despre pregatirea modelelor 3D pentru a fi tiparite dar si despre pregatirea imprimantei.

Noi ne-am luat informatiile pentru acest articol de pe 3D Hubs si 3D Natives.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *