Printello | Imprimanta 3D Pentru Incepatori: Ghid Complet
ghid imprimanta 3d

Imprimanta 3D pentru incepatori: ghid complet, partea 2

A venit timpul pentru partea a 2-a din „ghidul incepatorului” care doreste sa se apuce de printare cu imprimanta 3D. Daca v-a scapat partea 1, o gasiti aici. Am scris despre cum functioneaza o imprimanta 3D si unde pot fi gasite modele (fisierele STL) pentru produsele dorite sau cum sa le creati chiar voi.

In partea a 2-a pentru ghidul incepatorului in crearea de produse cu imprimanta 3D va vom spune despre pregatirea modelelor, pregatirea imprimantei 3D, despre materiale si post-procesare.

Pregatirea materialelor

Modelele 3D trebuie sa fie pregatite pentru crearea cu imprimanta 3D folosind un software special care traduce modelul in instructiuni ale masinii. Aceasta se face folosind software-ul de transare, denumit si feliere. Modelele 3D sunt importate intr-un fragment, care practic „taie” modelul in straturi. Fisierele rezultate contin dintr-un cod G, care este in esenta o lunga lista de instructiuni urmate de imprimanta 3D pentru a construi modelul.

Codul G este „limbajul” unei imprimante 3D si al masinilor CNC. Aceste fisiere contin parametri importanti necesari pentru producerea unui model, precum viteza si temperatura tiparirii, grosimea peretelui, procentul de umplere, inaltimea stratului si multe altele. Cu alte cuvinte, crearea cu imprimanta 3D este imposibila fara fisierele cu cod G.

O alta dintre principalele functii ale unei feliere este de a genera material suport. Asistenta este necesara pentru piesele cu suprapuneri severe. Cutia va permite sa alegeti unde sa puneti suporturi si cat de dens doriti sa fie. Unele feliere ofera chiar si utilizatorilor posibilitatea de a alege diferite tipuri de structuri de sprijin pentru o mai usoara indepartare sau stabilitate.

Cum pregatiti imprimanta 3D

Cateva lucruri trebuie facute intotdeauna pe o imprimanta 3D inainte de a fi gata de imprimare:

Incarcarea filamentului: extruderul trebuie sa fie gata pentru extrudarea filamentului inainte de inceperea printarii cu imprimanta 3D. Procesul de incarcare incepe prin incalzirea capatului fierbinte la temperatura topita a filamentului (orice depaseste 175°C, in functie de filament), si apoi incarcarea filamentului in extruder incalzit.


Nivelarea patului: pentru ca imprimanta 3D sa depuna filamentul si sa construiasca obiectul cu succes, platforma de construire trebuie sa fie nivelata. In functie de masina, nivelarea poate fi manuala sau automata. Nivelarea patului este foarte importanta, deoarece, daca patul de imprimare este prea departe de duza, primul si cel mai important strat nu se vor lipi de pat, ceea ce face ca imprimarea sa esueze automat.

Materiale folosite pentru imprimanta 3D

Dupa cum am mentionat deja, imprimanta 3D FDM foloseste bobine de filament pentru a construi piese. Este practic un material termoplastic special conceput pentru a fi topit si racit, pastrand totodata integritatea structurala.

Filamentele pentru folosite pentru imprimanta 3D au de obicei doua optiuni de diametru diferite: 1,75 mm si 3 mm (sau 2,85 mm). In afara de diametru, filamentele au si dimensiuni diferite ale bobinei. La o privire mai atenta a pietei dezvaluie ca cele mai comune dimensiuni sunt 500 g, 750 g, 1 kg, 2 kg si 3 kg.

Unul dintre cele mai bune lucruri despre imprimantele 3D FDM este ca pot lucra cu o mare selectie de filamente. Iata doar cateva dintre diferitele tipuri de filamente care sunt utilizate pentru imprimarea 3D FDM:
PLA
ABS
PETG
Specialitate:
Flexibil (TPU, TPE)
Nailon

Filamentele pentru FDM sunt, de asemenea, printre cele mai ieftine materiale utilizate in lumea tiparirii 3D. Puteti arunca o privire pe blogul nostru unde am detaliat in articole separate toate aceste materiale.

Post procesare

Post-procesarea este etapa finala de productie pentru o piesa tiparita cu imprimanta 3D. Iata cateva etape comune de post-procesare pentru o parte tiparita cu imprimanta 3D FDM (nu toate etapele sunt neaparat facute):

Inlaturarea suportului: dupa imprimare, materialul suport este indepartat, daca a existat. Dupa indepartarea materialului de asistenta, este posibil sa ramana urme pe suprafata piesei.

Slefuire: atunci cand intervine slefuirea, expunerea pieselor tiparite cu imprimanta 3D la smirghel usor face suprafata mai neteda.


Colorarea: Este facuta pentru a modifica culoarea modelului, pentru a adauga detalii sau pentru a adauga protectie.

Lustruire / netezire: Acoperirea epoxidica este, de asemenea, una dintre modalitatile de netezire a suprafetei unei piese imprimate. Filamentele specifice, cum ar fi ABS, au procese dedicate, precum netezirea vaporilor, pentru a obtine o finisare neteda a suprafetei.

Sudare / lipire: In cazul in care doriti sa imprimati un model 3D mare care nu se incadreaza in volumul de construire al imprimantei, puteti tipari partea in doua bucati si le puteti uni mai tarziu.

Post procesare pentru imprimanta 3d

Cu aceasta etapa se incheie procesul de tiparire cu imprimanta 3D. Urmeaza si partea a 3-a dar care este despre cum trebuie depozitate toate aceste instrumente si produsele tiparite cu imprimanta 3D dar si despre ce probleme puteti intampina.

Daca va plac aceste mini tutoriale, puteti sa ne urmariti pe Facebook si Instagram pentru ai fi mereu la curent cu articolele noi.

Sursa pentru acest articol: 3D Hubs si 3D Natives.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *