Printello | Imprimanta 3D: Procese, Tehnologie, Materiale
Stereolithography cu imprimanta 3d

Printare cu imprimanta 3D: procese, tehnologie si materiale

In articolul de zilele trecute am vorbit despre printarea cu imprimanta 3D. Am aflat ce este, cum functioneaza, la ce foloseste si care sunt beneficiile. Astazi vom vorbi despre procesele de printare cu imprimanta 3D.

Exista mai multe moduri de prinatare cu imprimanta 3D. Toate aceste tehnologii sunt aditive, diferind mai ales in modul in care straturile sunt construite pentru a crea un obiect. Unele metode folosesc material de topire sau inmuiere pentru a extrage straturile. Altii folosesc o rasina foto-reactiva cu un laser UV (sau o alta sursa de lumina similara) strat dupa strat.

Grupul American Society for Testing and Materials (ASTM) „ASTM F42 – Additive Manufacturing”, a dezvoltat un set de standarde care clasifica procesele de fabricatie aditiva in 7 categorii, in conformitate cu terminologia standard pentru tehnologiile de fabricatie aditiva. In acest articol vom discuta despre prima categorie, VAT Photopolymerisation.

Printarea cu imprimanta 3D VAT Photopolymerisation

Polimerizarea utilizeaza un vas de rasină fotopolimer lichid, din care modelul este construit strat cu strat. O lumină ultravioletă (UV) este utilizata pentru solidificarea / vindecarea straturilor subtiri dintr-o fotolimer-rasina lichida, in timp ce o platforma misca obiectul, dupa ce fiecare nou strat a fost intarit.

Diferitele tehnologii de fotopolimerizare Vat utilizeaza diferite surse de lumina si setari tehnice pentru a emite lumina UV și pentru a „vindeca” rasina in mod selectiv.

Stereolithography (SLA)

Stereolitografia se bazeaza pe un laser UV precis pentru a vindeca stratul de plastic lichid, strat cu strat. Platforma unei astfel de imprimanta 3D se afla in varful unei bai de plastic lichid. Platforma de constructie este acoperita cu un strat subtire de plastic lichid. Dupa intarirea fiecarui strat, platforma de constructie se retrage in baia de lichid, in timp ce o lama recuperatoare distribuie uniform plasticul pe fiecare nou strat.

Daca rasina ramasa nu este indepartata, aceasta se absoarbe in partea care provoaca denaturarea proiectarii. Prin urmare, dupa finalizarea constructiei, excesul de rasina este drenat si suporturile sunt eliminate. Piesa intra apoi intr-un cuptor UV pentru a completa intarirea.

Steolitolitografia foloseste plastic fotocurabila pentru a forma parti rigide, opace si transparente, alb sau gri. Materialele de stereolitografie, care pot deforma sau schimba culoarea cu expunere prelungita la lumina si caldura, nu sunt ideale, mai ales pentru aplicatii complexe de printare cu imprimanta 3D.

In timp ce Steolitolitografia este un element esential in prototipare si modelare pentru modele si piese clare, mari si usoare, contributia cea mai importanta la aplicatiile de productie ar putea fi capacitatea sa de a tipari in mare parte tiparele de turnare, cu o forma mai mare.

CLIP (Continuous Liquid Interface Production)  

Printare cu imprimanta 3D: procese, tehnologie si materiale

CLIP este o tehnologie dezvoltata de Carbon, un start-up din California, care abordeaza aceste dezavantaje majore printr-un proces de fabricatie care „creste” obiectele dintr-un bazin de rasina, in loc sa puna mecanic strat dupa strat.

CLIP este cea mai recenta dezvoltare in ceea ce priveste tehnologiile de polimerizare Vat. CLIP functioneaza diferit de tehnologiile comune care functioneaza intotdeauna in trepte, intarirea rasinii strat după strat. Este un proces de fotopolimerizare dar si asistat de o reactie cu oxigenul. Viteza de construire este remarcabil mai mare in comparatie cu alte tehnologii AM, ceea ce ii ofera potentialul de a depasi tehnologiile similare, dar cu o productivitate mai mica.

Digital Light Processing (DLP)

In acest proces, dupa ce modelul 3D este trimis la imprimanta, o cantitate mare de polimer lichid este expusa la lumina de la un proiector DLP. Proiectorul DLP afiseaza imaginea modelului 3D pe polimerul lichid. Polimerul lichid expus se intareste si placa de constructie se micsoreaza iar polimerul lichid este din nou expus la lumina. Procesul se repeta pana cand modelul 3D este complet si lichidul se termina, dezvaluind modelul solidificat. Imprimarea 3D DLP este mai rapida si poate imprima obiecte cu o rezolutie mai mare. Envision Tec Ultra, imprimanta 3D de inalta rezolutie MiiCraft si Lunavast XG2 sunt exemple de imprimante DLP.

In articolele urmatoare vom discuta despre urmatoarele doua categorii de printare cu imprimanta 3D:

 1. Vat Photopolymerisation
  • Stereolithography (SLA)
  • Digital Light Processing (DLP)
  • Continuous Liquid Interface Production (CLIP)
 2. Material Jetting
 3. Binder Jetting
 4. Material Extrusion
  • Fused Deposition Modeling (FDM)
  • Fused Filament Fabrication (FFF)
 5. Powder Bed Fusion
  • Multi Jet Fusion (MJF)
  • Selective Laser Sintering (SLS)
  • Direct Metal Laser Sintering (DMLS)
 6. Sheet Lamination
 7. Directed Energy Deposition

Sursa: WhiteClouds, Consult3D

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *