Printello | Imprimanta 3D Si Despre Filamente Din Nisip
sandstone imprimanta 3d

Imprimanta 3D si materiale din nisip

Daca ati citit articolele noastre anterioare despreimprimanta 3D si filamente compuse , ar trebui sa va familiarizati cu toate imprimeurile unice pe care le puteti realiza cu materiale precum fibra de carbon, otel inoxidabil si lemn. Filamentele din nisip sunt inca un alt material exotic. Ce poti face cu filamentele din nisip si cum le folosesti? In acest articol va spunem exact ce trebuie sa stiti pentru a incepe aceste filamente groase de nisip.

Ce sunt filamentele din nisip si cum sunt folosite in printarea cu imprimanta 3D?

Similar cu alte filamente compozite, filamentele din nisip sunt realizate prin infuzarea PLA cu un solid sub forma de pulbere foarte fina. In acest caz, acest solid sub forma de pulbere are forma de creta macinata foarte fina. Imprimeurile realizate din filamente de nisip simuleaza aspectul nisipului sau al ceramicii, in functie de modul in care sunt imprimate si finisate.

Desi, din punct de vedere tehnic, termenul „nisip” se poate referi la un grup larg de roci compuse din particule de dimensiunea nisipului, este folosit in acest context pentru a face referire la finisajul general sau aspectul imprimarilor finale realizate din filamentul special. Creta, cunoscuta si sub denumirea de calcar sau carbonat de calciu, din punct de vedere tehnic nu este nisip, ci este un material practic pentru aceasta aplicatie. Este un material usor si rezistent, care este destul de rezistent si poate fi macinat pana la o consistenta asemanatoare pudrei.

Filamentele din nisip pot fi folosite pentru a realiza imprimeuri cu un finisaj asemanator cu roca, o abatere placuta de la aspectul lustruit al printurilor realizate din alte materiale compozite. Finisajul nisipului al imprimeurilor din acest material este perfect pentru piese de design interesante si modele arhitecturale.

Exista de asemenea si filamente din nisip colorate. Pulberea pe baza de nisip este combinata cu cerneluri de legare si consolidata cu un infiltrant, dupa printarea cu imprimanta 3D.

Cum folositi filamentele de nisip?

Filamentele din nisip au caracteristica unica de a putea realiza produse cu imprimanta 3D cu suprafete diferite in functie de temperatura de imprimare. Conform ghidurilor pentru filamentele de nisip marca LAY BRICK, imprimarea la aproximativ 165°C are ca rezultat un finisaj mai neted, in timp ce imprimarea la aproximativ 210°C are ca rezultat o suprafata mult mai dura. Aceasta este o proprietate foarte interesanta si suntem destul de curiosi sa incercam sa imprimam intre aceste doua temperaturi pentru a obtine doar finisajul potrivit pentru o anumita lucrare.

Nu exista viteze de imprimare recomandate pentru filamentele din nisip, dar de regula, rezultatele bune se obtin la o setare de 60 mm/s.

Un pat incalzit nu este o necesitate atunci cand creati cu o imprimanta 3D folosind filamente de nisip, desi este posibil sa setati temperatura de aproximativ 50°C daca folositi unul. Banda standardfunctioneaza foarte bine pentru aderenta intr-un pat neincalzit. Intrucat filamentul este pe baza de PLA, orice metoda de aderenta folosita in mod obisnuit pentru PLA ar trebui sa functioneze suficient de bine cu filamentele de nisip.

Materialul compozit este relativ mai greu datorita pulberelor solide topite in plastic, de aceea recomandam sa acceleram procesul de racire pentru a consolida imprimarea cat mai curand posibil. Puteti utiliza un ventilator de racire la setarea maxima atunci cand imprimati cu filamente de nisip si asigurati-va ca patul de imprimare nu este inchis in niciun fel.

Produsele realizate cu imprimanta 3D din filamente de nisip pot fi finisate in mai multe moduri creative. Ca si sculpturile reale din piatra, imprimeurile din nisip pot fi slefuite pentru a obtine un finisaj neted si consistent. Slefuirea face, de asemenea, compusi de tratament ulterior, cum ar fi vopseaua, mai usor de respectat.

produse create cu imprimanta 3D din nisip

Care sunt avantajele si limitarile filamentelor din nisip?

Principalul beneficiu al filamentelor din nisip este faptul ca acestea sunt un produs de nisa: in prezent nu exista niciun alt produs cu filament care sa poata fi utilizat pentru a realiza imprimeuri cu un finisaj asemanator cu piatra. Daca acesta este tipul de finisaj pe care il doriti atunci cand creati cu o imprimanta 3D, atunci nu aveti literalmente alta optiune decat sa folositi filamente din nisip. Acestea fiind spuse, estetica imprimeurilor din nisip este destul de excelenta.

Capacitatea unica a filamentelor din nisip de a crea finisaje diferite pe tiparire pe baza temperaturii de imprimare deschide cu siguranta cai de creativitate pe care alte filamente nu le pot oferi. Tiparirea la temperaturi scazute are ca rezultat un finisaj foarte neted, aproape ca ceramica. La temperaturi mai ridicate, imprimarile ies cu un finisaj mai stratificat si neuniform, care are, de asemenea, caracter si poate fi de dorit pentru unele aplicatii.

Ca si in cazul altor filamente compozite, filamentele din nisip sunt predispuse la deformare sau micsorare. Acest lucru il face sa fie un material foarte usor pentru lucru, deoarece nu trebuie sa va faceti griji cu privire la efectele racirii rapide sau extrudarii rapide.

Filamentele din nisip sunt mult mai putin abrazive in comparatie cu otelul inoxidabil sau fibra de carbon, in principal datorita naturii moi a cretei si a particulelor de creta mai fine prezente in filament. Cu toate acestea, simpla prezenta a solidelor pulberi in filament va accelera uzura pe o duza standard de arama.

Probabil cea mai mare provocare pe care o veti intampina atunci cand lucrati cu filamente de nisip este sa va asigurati ca filamentul nu se blocheaza in mijlocul tiparirii. Filamentul in sine este destul de casant si poate fi rupt cu efort minim. Este esential sa va asigurati traseul pe care filamentul o ia de la bobina la extruder si ca acesta este liber de viraje ascutite pe care filamentul fragil nu le poate negocia fara sa se rupa.

Un alt dezavantaj pe care probabil il veti intalni cu filamentele din nisip este faptul ca acestea pot fi destul de scumpe. Nu sunt foarte greu de lucrat, asa ca, speram, nu le veti irosi.

printarea cu filament din nisip la imprimanta 3D

Trebuie sa recunoastem ca, probabil, filamentele din nisip nu sunt pentru toata lumea. Ele indeplinesc nevoi foarte specifice si sunt putin scumpe pentru utilizare zilnica in printarea cu imprimanta 3D. Cu toate acestea, este un material distractiv si unic cu care sa lucrezi. Spre deosebire de alte materiale compozite, lucrul cu filamente de nisip este destul de usor, deoarece este mai putin abraziv, nu se deformeaza si se comporta bine pe o gama larga de temperaturi de imprimare. Daca aveti inclinatie, puteti realiza cateva proiecte foarte interesante cu acest filament de nisa.

Sursele pentru acest articol: All3Dp, Sculpteo, TPH

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *