Imprimanta 3D Si Editoare Pentru Fisierele STL | Printello
Imprimanta 3D

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

Pentru a crea un obiect cu o imprimantă 3D este necesar un lucru esențial: un fișier 3D. Puteți proiecta un astfel de fișier singuri sau puteți găsi unul online. Dar fișierele pe care le găsiți s-ar putea să nu corespundă întotdeauna exact nevoilor voastre. S-ar putea să lipsească unele caracteristici, să aibă prea multe elemente de care să nu aveți nevoie sau chiar să fie deteriorate. Astfel, va trebui să editați aceste fișiere, astfel încât să se potrivească perfect nevoilor și imprimantei voastre.

În acest articol vă vom prezenta câteva editoare gratuite STL care vă pot rezolva problema și vă vor ajuta să reparați modele 3D.

Ce este un fișier STL și de ce aveți nevoie de unul atunci când doriți să creați ceva cu o imprimantă 3D?

STL, un acronim pentru STereoLithography, este un format de fișier creat de sisteme 3D pentru software-ul său CAD. Este, de asemenea, suportat de alte programe software, fie instrumente de editare CAD, fie mesh. Este folosit în principal pentru crearea cu o imprimantă 3D, prototipare rapidă și fabricare asistată de computer.

Acest format reprezintă suprafețele unui model cu triunghiuri mici. Cu cât este mai complexă structura, cu atât mai multe triunghiuri vor fi folosite pentru a obține modelul potrivit.

Formatul de fișier STL este unul dintre cele mai utilizate formate de fișiere în printarea 3D. Astfel, veți găsi multe modele 3D care utilizează acest format de fișier atunci când căutați un fișier 3D pentru a crea un obiect cu o imprimantă 3D. Însă uneori, va trebui să reparați fișierele STL, așa că iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în acest proces de reparare a fișierelor.

Utilizarea unui editor de fișiere STL

Fixarea și repararea fișierului vostru nu este atât de complicată, nu trebuie să fiți un designer 3D pentru a putea face singuri acest lucru. Dacă doriți să utilizați un software de modelare pentru a edita fișierul STL, aveți două opțiuni:

  1. Puteți utiliza software CAD (Proiectare asistată de computer). Inițial, a fost conceput pentru domeniul construcțiilor. Astfel, oferă o modelare solidă și măsurători exacte. Nu este proiectat pentru crearea cu o imprimantă 3D, dar îl puteți utiliza oricum pentru a edita fișierele STL.
  2. Puteți utiliza, de asemenea, instrumente de editare mesh. Sunt realizate pentru modelare și pentru obiecte reprezentate de o suprafață 2D. Astfel, obiectele au doar o carcasă fără umplere și trebuie să vă solidificați obiectul înainte de a le tipări 3D. Această ultimă parte a lucrării este ușor de făcut cu acest tip de fișier STL.

Cele mai bune editoare de fișiere STL gratuite

FreeCAD 

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

FreeCAD este un software CAD gratuit și open-source. Utilizează modelarea parametrică și poate fi folosit de mai multe tipuri de utilizatori: de la începători până la proiectanți 3D profesioniști. Deoarece este destul de ușor de utilizat, nu trebuie să fiți un proiectant CAD experimentat pentru a-l utiliza. Este folosit mai ales de arhitecți și ingineri, deoarece caracteristicile sale au fost construite pentru ingineri mecanici.

Deoarece a fost proiectat pentru utilizare mecanică și nu pentru modelare, veți întâmpina mici dificultăți, dar nimic de speriat. În final, va fi o experiență plăcută să construiți obiecte mecanice sau să vă reparați fișierele STL cu acest editor.

Blender 

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

Blender este, de asemenea, un software de design gratuit pe care îl puteți utiliza pentru creare de obiecte cu o imprimantă 3D. Conține mai multe caracteristici utile, precum diverși algoritmi care netezesc și interpretează o suprafață. Cu aceste instrumente software, puteți edita și repara cu ușurință fișierele STL. Acesta este un foarte bun editor de fișiere STL dacă trebuie să sculptați și să lucrați la detalii fine ale modelului vostru pentru imprimanta 3D.

Dar vă va lua ceva timp să vă obișnuiți cu el din cauza numărului mare de instrumente și opțiuni 3D. Un alt punct specific: este necesar un computer puternic pentru a utiliza Blender, mai ales dacă aveți un obiect mai complex de creat.

MeshLab

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

MeshLab este un program gratuit și open-source, pentru a edita fișierele STL. Este utilizat în special de către profesioniști, deoarece aceștia apreciază numeroasele sale funcții de procesare a mesh-urilor. De asemenea, se bucură de posibilitățile pe care le oferă în ceea ce privește gestionarea fișierelor foarte mari.

Are un set vast de instrumente de prelucrare, cum ar fi analiza ochiurilor, curățarea erorilor, re-meshing, reconstrucția suprafeței, netezirea automată și inspecția vizuală. Astfel, este extrem de potrivit pentru a vă ajuta să editați fișierele STL. Nu puteți crea un fișier STL de la zero cu acest editor, dar puteți crea noi modele combinând unele existente.

MeshMixer

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

MeshMixer este un software gratuit de editare a mesh-urilor. Îl puteți descărca direct de pe site-ul Autodesk. Este foarte ușor de utilizat dacă doriți să editați fișiere STL, mai ales dacă doriți doar să redimensionați obiectul 3D sau să schimbați unele aspecte ale acestuia. Acest soft vă poate ajuta cu toate problemele pe care le puteți întâmpinacu fișierul vostru. Acest instrument software vă va permite să obțineți un fișier pregătit pentru procesul de creare cu imprimantă 3D.

Mai mult, are și un instrument de feliere încorporat. Astfel, puteți trimite fișierul vostru direct din MeshMixer la o imprimantă 3D.

SketchUp

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

SketchUp, care a fost numit anterior Google SketchUp, este un software de modelare 3D care acum aparține companiei de arhitectură Trimble Buildings. Este disponibil în versiunea sa comercială sub formă de SketchUp Pro și în versiunea sa gratuită ca SketchUp Make. Acesta este unul dintre cele mai utilizate software pentru a începe proiectarea CAD și pentru crearea de obiecte menite să fie tipărite cu o imprimantă 3D.

Unul dintre avantajele sale majore este că este ușor de utilizat și că oferă toate instrumentele pentru a crea un model pentru imprimanta 3D. Dar unele caracteristici cheie ale unui editor de fișiere STL lipsesc. De exemplu, nu puteți crea direct un obiect solid sau nu puteți transforma ochiul triunghi din fișierul STL în pătrate mai ușor de editat.

SculptGL

Despre imprimanta 3D: Cum să editați și să reparați fișierele STL

SculptGL este un instrument gratuit pentru a crea fișiere STL menite să vă ajute in crearea de produse pentru imprimanta 3D. Este un soft excelent pentru a începe cu printarea 3D și pentru a face primul pas în editarea fișierelor STL cu acest tip de instrument.

Spre deosebire de profesioniști care sculptează folosind software precum ZBrush, acesta include numai instrumentele de bază de care aveți nevoie pentru a edita și repara fișierele STL. Drept urmare, pentru utilizarea în continuare a sculpturii 3D, vă sfătuim să schimbați software-ul.

Cu ce informații rămânem..

Dacă ați început să creați obiecte cu o imprimantă 3D, probabil că aveți deja zeci, până la sute de fișiere STL în computer. În timp ce tipărirea lor cu imprimantă 3D așa cum au fost modelate inițial este sigură, următorul pas logic pe care trebuie să îl faceți este să învățați cum să editați modelele existente. Acest lucru poate fi făcut cu un editor STL. Dacă sunteți încă un începător, atunci vă recomandăm să începeți cu un editor STL pe care îl puteți descărca gratuit, așa cum sunt cele prezentate în acest articol.

După cum puteți vedea din lista noastră cu cei mai buni editori STL, faptul că sunt gratuiți nu a împiedicat aceste platforme software în a avea o calitate excelentă. Cu caracteristici impresionante și interfețe concepute inteligent, este aproape incredibil faptul că sunt gratuite.

Nu uitați să răsfoiți și celelalte articole de pe blog, să ne urmariți și pe rețelele de socializare, unde postăm zilnic noi produse ce pot fi create cu o imprimantă 3D.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *