Printello | Principalele Metale Folosite In Printarea Cu Imprimanta 3D
imprimanta 3d cu metale

Principalele metale folosite in printarea cu imprimanta 3D

Crearea cu imprimanta 3D metalica este considerata varful tuturor imprimarilor 3D. Cand vine vorba de rezistenta si durabilitate, nu exista nimic similar cu metalul. Primul brevet pentru imprimarea 3D metalica a fost DMLS (direct metal sintering cu laser) si a fost depus in anii ’90 de compania germana EOS. De atunci, inginerii au venit cu alte metode de imprimare cu metal, unele dintre ele fiind cu totul unice, iar unele care sunt destul de diferite de DMLS pentru a fi acordate propriile brevete. Poate fi complicat sa le retineti pe toate, asa ca suntem aici pentru a va ajuta!

Fiecare imprimanta 3D metalica se va incadra, in general, intr-una din aceste patru categorii (cu cateva exceptii): powder bed fusion, binder jetting, direct energy deposition si material extrusion.

In articole anterioare am discutat despre materiale plastice dar si materiale compuse.

Cateva metale folosite in printarea cu imprimanta 3D:

Otel

stainless steel pentru imprimanta 3d

Otelul inoxidabil este unul dintre cele mai accesibile materiale in crearea cu imprimanta 3D metalica. Este foarte puternic si poate fi utilizat intr-o mare varietate de aplicatii industriale si chiar artistice / de design. Acest tip de aliaj de otel, care contine si cobalt si nichel, este deosebit de greu de spart, avand in acelasi timp proprietati elastice foarte mari. Este utilizat aproape exclusiv pentru aplicatii industriale.

.

Inconel

inconel pentru imprimanta 3d

Inconel este un superaloy produs de o companie numita Special Metals Corporation. Este compus in principal din nichel si crom si are o rezistenta la temperaturi ridicate. Din acest motiv, este utilizat in principal pentru aplicatii in industria petroliera, chimica si aerospatiala (adica cutii negre pentru avioane).

.

Aluminium

Principalele metale folosite in printarea cu imprimanta 3D

Datorita usurintei si versatilitatii sale, aluminiul este un metal popular pentru aplicatiile de creare cu imprimanta 3D. Este utilizat in principal intr-o varietate de aliaje pe baza de aluminiu.

In general, aluminiu este un material usor si robust, cu proprietati termice exceptionale. De obicei este tiparit cu tehnologia DMLS, care se potriveste calitatii pieselor prelucrate. Aluminiul este utilizat pe scara larga in mai multe industrii, inclusiv biomedicale, auto si aerospatiale.

Cobalt Chrome

cobalt chrome pentru imprimanta 3d

Acest aliaj metalic are o rezistenta specifica foarte mare. (Aceasta este forta impartita la densitate, ceea ce indica forta necesara pentru fiecare unitate de suprafata). Este cel mai des utilizat pentru producerea de turbine, implanturi dentare si implanturi ortopedice – toate zonele in care imprimarea 3D metalica devine metoda preferata de fabricatie.

.

Cuprul si bronzul

Principalele metale folosite in printarea cu imprimanta 3D

Cateva exceptii , cuprul si bronzul sunt utilizate mai ales in procesele de turnare cu ceara pierdute si nu atat de mult in DMLS. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu sunt ideale pentru aplicatii industriale si sunt utilizate mai des in arta si meserii. ColorFabb ofera ambele metale ca baza pentru filamentele sale metalice speciale pentru imprimanta 3D.

Fier

Principalele metale folosite in printarea cu imprimanta 3D

Fierul – chiar si fierul magnetic – este tiparit exclusiv 3D ca aditiv la filamentele metalice bazate pe PLA, precum cele produse de ProtoPasta.

.

.

Materiale pretioase (argint, aur)

Principalele metale folosite in printarea cu imprimanta 3D

Majoritatea companiilor care folosesc powder bed fusion pot create cu imprimanta 3D cu metale pretioase, cum ar fi aurul, argintul si platina. Provocarea aici – impreuna cu mentinerea proprietatilor estetice ale materialului – este sa va asigurati ca gestionarea pretioasa a pulberilor este optimizata.

Metalele pretioase sunt procesate cu imprimanta 3D atat pentru a crea bijuterii dar si aplicatii medicale si electronice. Asa cum era de asteptat, aceste materiale speciale sunt printre cele mai scumpe pentru imprimarea 3D.

.

Metale compuse

In afara de materialele din metal pur mentionate mai sus, este posibila si imprimarea 3D cu materiale compozite pe baza de metal. Unul dintre cele mai populare compozite metalice pentru imprimanta 3D de calitate industriala este Nylon 12 umplut cu aluminiu.

Stratasys a dezvoltat un material Nylon 12 umplut cu aluminiu care ofera avantaje mecanice si aspect metalic. Fuzionand aluminiul intr-un material termoplastic, utilizatorii pot obtine piese mai puternice, mai rigide si foarte rezistente la uzura.

Pentru aliajele metalice care sunt dificil sau imposibil de imprimat 3D, exista tehnici compozite cu matrice metalica (MMC), care permit oamenilor de stiinta de materiale sa adauge o pulbere de ceramica sau polimer pentru a face materialul imprimabil.

Acesta este un proces folosit de catre Desktop Metal, care a creat un sistem de creare cu imprimanta 3D care utilizeaza un material compozit care contine atat metal cat si polimer. Odata ce piesa este tiparita, aceasta intra intr-un cuptor, iar materialul polimeric este sinterizat, lasand in urma o parte metalica.

Desi imprimarea cu pulberi metalice necesita o imprimanta 3d de calitate industriala scumpa si puternica, asta nu inseamna ca nu puteti scoate metal din imprimanta 3D FDM.

Acestea sunt cele mai importante materiale din categoria metalelor. Speram ca acest articol v-a fost de folos si asteptam parerea voastra in comentarii.

Sursele folosite pentru acest articole sunt 3D Hubs si Initial.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *