Printello | Nivelarea Patului De La Imprimanta 3D In 6 Pasi
bed leveling pentru imprimanta 3d

6 pasi simpli pentru nivelarea patului de la imprimanta 3D

Acest articol este in stransa legatura cu „Ghidul incepatorului” in tiparirea cu imprimanta 3D. Nivelarea patului este o parte esentiala pentru a avea o imprimare 3D reusita. Este unul dintre primele lucruri pe care le faci cand cumperi o imprimanta 3D si unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le analizezi daca intampini probleme cu printurile tale. Este posibil sa fie nevoie sa nivelezi patul de imprimare de mai multe ori de-a lungul timpului. Este normal. Chiar si cei mai experimentati producatori petrec mult timp la aceasta etapa pentru o imprimanta 3D noua.

Semne care va arata ca trebuie sa nivelati patul de la imprimanta 3D

filament lipit pe patul de constructie imprimanta 3d
  • Inaltimea si latimea filamentului variaza pe suprafata de constructie.
  • Decalurile dintre liniile de filament variaza de-a lungul suprafetei de constructie.
  • Filamentul se lipeste de suprafata de constructie doar in unele locuri.

Pasul 1

Cautati o bucata de hartie la fel de groasa ca o hartie obisnuita (120-160 g), cu dimensiunile de 8,5 x 11.

Pasul 2

Majoritatea paturilor de imprimanta 3D sunt montate cu trei sau patru suruburi reglabile in colturi sau de-a lungul laturilor placii de constructie. Reglati fiecare surub pentru a creste distanta dintre duza si placa de constructie.

suruburi imprimanta 3D

Pasul 3

Senzorul principal utilizat pentru pozitionarea corecta a capatului fierbinte departe de patul de incarcare este stop-end-ul axei Z. Pentru o imprimanta 3D noua, asigurati-va ca cablurile de oprire finala sunt sigure si indepartati orice banda de la capatele finale.

Mutati capul de imprimare in centrul placii si asezati hartia de la Pasul 1 sub duza. Reglati oprirea finala a axei Z pana cand simtiti o usoara rezistenta atunci cand incercati sa mutati hartia sub duza.

Acest lucru inseamna ca puteti muta hartia, dar duza provoaca o anumita rezistenta. Daca puteti muta hartia prea usor si nu exista nicio rezistenta, duza este prea departe de placa de construire. Daca hartia nu se misca deloc, atunci duza este prea aproape si ar trebui sa reglati placa de constructie ceva mai jos.

Pasul 4

Deoarece diferenta de duze s-a modificat in timp ce nivelati patul de la imprimanta 3D, acum trebuie sa reglati inaltimea Z si sa salvati noua valoare la setarile imprimantei 3D. Acest lucru se face folosind aceeasi hartie index ca inainte si software-ul de control al imprimantei. O valoare de aproximativ 0,1 mm este buna. Cand simtiti ca indicatorul poate fi tras intre duza si placa de construire, ar trebui sa aveti inaltimea potrivita.

Pasul 5

Acum puteti incepe micro-reglarea in colturile imprimantei prin reglarea inaltimii patului cu suruburile din colturi. Incepeti intr-un colt si apropiati capul de imprimare cat mai aproape de surub si puneti hartia sub duza. Folositi o tasta allen pentru a regla patul pana cand exista o rezistenta usoara pe hartie din duza. Repetati acest pas in toate colturile patului.

Pasul 6

Dupa ce ati nivelat toate colturile cu suruburi, repetati acest proces din nou si poate chiar a treia oara. Veti vedea ca, atunci cand efectuati ajustarile in colturi, sunt afectate si celelalte colturi, astfel incat poate fi nevoie sa faceti aceasta manevra de cateva ori pentru a ajunge la setarea finala. De fiecare data cand faceti acest proces, ajustarile ar trebui sa devina din ce in ce mai mici.

Inainte de a rula o lucrare de imprimare 3D completa, este bine sa imprimati doar primul strat pentru a verifica nivelarea cu succes a patului si ajustarea decalajului duzei. Primul strat ar trebui sa arate aproximativ la fel pe intreaga suprafata. Si atunci cand reglarea inaltimii Z este corecta, golul de duza ar trebui sa produca tulpini de filament usor ghemuite pe placa de constructie. Fiecare linie ar trebui sa se atinga, dar sa nu se suprapuna atat de mult incat sa obtineti filamentul pentru a construi pe suprafata de constructie sau pe duza.

Acum ca cunoasteti simptomele unui pat neuniform, puteti remedia problema inainte de a consuma filament sau timp. Daca veti urmari pasii de mai sus, patul de la imprimanta 3D. va fi din nou nivelat. Daca aveti intrebari sau comentarii, nu ezitati sa le lasati mai jos sau pe Facebook/Instagram.

Sursele pentru acest articol: Matter Hackers, All3Dp, Cults 3D.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *