Printarea Cu Imprimanta 3D Creeaza Viitorul? | Printello

Printarea cu imprimanta 3D creeaza viitorul?

Imprimanta 3D este de ceva timp in centrul atentiei, mai ales in domeniile de cercetare. De la roboti pana la uneltele de gradina, imprimantele 3D sunt folosite pentru a produce o mare varietate de obiecte – unele mai utile decat altele. Chiar si pe Printello exista o gama variata de produse tiparire 3D. Insa, cel mai adesea, imprimarea 3D este o tehnologie apreciata pentru potentialul sau vast de fabricare. Chiar cei de la NASA folosesc printarea cu imprimanta 3D pentru a construi habitate viitoare pe Marte, tiparesc piese chiar din spatiu iar astronautii isi „gatesc” mancarea prin printare 3D. Aceste lucruri vor imbunatati in mod considerabil misiunile viitoare in spatiu.

Cand eram mici si ne intreba cineva cum ne imaginam ca va arata lumea peste 20 de ani, cu toii spuneam ca ne gandim la teleportare, masini zburatoare, holograme in loc de calculatoare si multe altele. Dar ce sa vezi, au trecut anii si nu s-a intamplat aproape nimic din ce ne imaginam.

Cel putin, nu inca. Lucrurile stau putin altfel, intrucat astazi vedem diverse companii care lucreaza la produse care, cu cativa ani in urma ar fi fost considerate „fictiune”. Lucrurile se schimba de fapt, dar se intampla destul de lent astfel incat schimbarile nu mai au un impact atat de mare.

Mai mult decat atat, credem ca imprimarea 3D are foarte multe de-a face cu aceste schimbari si avem cateva exemple:

Printarea cu imprimanta 3D in Industria aerospatiala

Cum ar fi cazul industriei aerospatiale, care, dupa cativa ani de experimentare, foloseste conceptul de printare cu imprimanta 3D.

Acum exista multe piese tiparite 3D in aeronave si suntem siguri ca proiectantii inventeaza in continuare mult mai multe elemente de acest tip. Majoritatea acestor piese erau imposibil de realizat, insa nu si prin imprimare 3D. Dar a fost o introducere treptată pentru ei.

La un moment dat vom realiza ca aeronvele sunt fabricate predominant din elementre create prin printare cu imprimanta 3d.

Modificarile din aceasta industrie sunt evidente: aeronavele au o greutate mai mica, ceea ce inseamna ca va consuma mai putin combustibil si, prin urmare, este o oportunitate pentru scaderea preturilor. Cel putin aceasta este teoria, intrucat preturile biletelor de avion sunt reglementate de multi factori.

SpaceX si imprimanta 3D

Explorarea spatiala este o alta industrie impactata pozitiv si semnificativ de catre tehnologia printarii cu imprimanta 3D.

Printarea cu imprimanta 3D creeaza viitorul?
[sursa Gravity Industries]

Unele dintre motoarele rachetei SpaceX sunt create prin tiparire 3D și pot ajuta la crearea de noi rachete cu capabilitati revolutionare, care ar putea literalmente deschide sistemul solar pentru umanitate.

Recent a aparut un articol despre o demonstrație jetpack de Gravity Industries, care au construit o purtătoare incredibilă care te poate face să zbori în aer. Părțile lor au fost din nou în mare parte tipărite 3D în metal de echipamente EOS. În timp ce Gravity Industries nu face chiar o mașină zburătoare, jetpack-ul este destul de aproape și cel puțin la fel de mișto.

Masini zburatoare reale create cu imprimanta 3D

Sa ne intoarcem la masinile zburatoare despre care vorbeam la inceputul articolului.

Da, exista o serie de companii care exploreaza ideea de a zbura cu masinile, deoarece pare sa existe o convergenta a tehnologiilor, care sa permita fabricarea acestora, inclusiv control software avansat, senzori si imprimare 3D.

Airbus, Uber si multe companii mai mici incearca sa creeze noi piete pentru masinile care zboara si care sa abordeze noile tipuri de necesitati in materie de transport.

Printarea cu imprimanta 3D creeaza viitorul?
O posibila masina zburatoare? [sursa Fabbaloo]

Credem ca imprimarea 3D ajuta de fapt, la crearea acelei viziuni, a secolului 21 pe care am avut-o cu totii, doar ca dureaza putin mai mult si este mai greu de observat.

Probabil ca vom prinde si vremurile masinilor zburatoare, da trebuie sa mai avem putina rabdare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *