Printare Cu Imprimanta 3D - Sheet Lamination | Printello
ultimaker imprimanta 3d

Printare cu imprimanta 3D – Sheet Lamination

Printare cu imprimanta 3D - Sheet Lamination

Laminarea foilor este una dintre cele sapte metode de printare cu imprimanta 3D recunoscute. Procedeul foloseste foi de material de constructie, care sunt taiate prin laser sau cutit, iar foile sunt unite una dupa alta, fie folosind un adeziv, prin impletirea foilor taiate cu laser pentru a forma obiectul 3D. Procesul se mai numeste si fabricare aditiva cu ultrasunete (UAM), in cazul in care materialul de constructie utilizat sunt foi metalice. Variatia procesului in care hartia este utilizata pentru confectionarea modelelor 3D este cunoscuta cu numele – Laminated Object Manufacturing (LOM).

Ce este printarea cu imprimanta 3D Sheet Lamination?

Tehnica de tiparire cu imprimanta 3D a tablelor de laminare 3D este utilizata in principal pentru a produce obiecte colorate intr-o rezolutie detaliata inalta. Ca material de constructie, materialele stratificate subtiri precum folia de aluminiu sau filamentele pe baza de hartie sunt taiate in straturi in forma adecvata, adesea de lasere sau o lama foarte ascutita.

Straturile sunt acoperite cu adeziv si lipite succesiv strat dupa strat, similar cu alte tehnologii de imprimare 3D. Precizia rezultatului depinde mai ales de grosimea materialelor stratificate utilizate. Obiectele care sunt tiparite cu aceasta tehnica pot fi modificate suplimentar prin prelucrare sau gaurire dupa finalizarea procesului de imprimare.

Cum functioneaza printarea cu imprimanta 3D Sheet Lamination?

Printare cu imprimanta 3D - Sheet Lamination

Acest proces incepe cu un singur strat de material solid pus pe toata suprafata de constructie. Acest strat poate fi, sau nu, legat la straturile anterioare, intrucat depinde de proces.

Lipirea dintre fiecare strat are loc prin mai multe metode diferite in functie de proces. Pentru SDL si PSL, lipirea se realizeaza prin aplicarea unui tip de lipici pe suprafata de constructie. Straturile sunt legate impreuna in LOM prin topirea unui polimer care este incorporat in sulul de hartie. In cazul UC, straturile au o migratie atomica intre straturi intr-o zona foarte mica, care fuzioneaza straturile impreuna.

Apoi, se adauga un liant pentru a-i da putere inainte de a fi introdus intr-un cuptor si tras pentru a sinteriza materialul impreuna.

Feliile 2D sunt fie taiate in strat cu un laser (LOM / CAM-LEM), fie cu o lama (SDL / PSL), fie prelucrate cu un taietor CNC traditional (UAM / UC), iar apoi procesul incepe cu un nou strat solid fiind asezat deasupra.

Materiale folosite

Alegerea materialului de utilizat in procesul de laminare cu imprimanta 3D a foilor este limitata la foi metalice din otel inoxidabil, aluminiu, titan si cupru, foi de plastic si hartii de dimensiuni A4.

Avantaje si dezavantaje printarii cu imprimanta 3D prin Sheet Lamination

Avantajele acestui proces se leaga direct de procesele individuale. SDL poate face imprimeuri color, este relativ ieftin, deoarece materia prima este hartie de birou normala, poate fi perfuzata cu materiale pentru a creste rezistenta sau saturatia culorilor, iar materialul in exces poate fi reciclat.

UC poate face metal si are capacitatea de a realiza straturi multi-metal in partea generala, dar nu in acelasi strat, dar poate incorpora si alte lucruri in aceasta parte, cum ar fi fire, senzori sau fibre. CAM-LEM poate prelucra piese ceramice. Nu este nevoie de material de sprijin, deoarece fiecare strat este deja solid si se poate sustine, desi exista anumite limitari, deoarece anumite geometrii precum golurile interne si cavitatile pot fi posibile.

Un dezavantaj comun al tuturor proceselor este ca inaltimea stratului nu poate fi modificata fara a schimba grosimea foilor de material utilizate. Astfel treptele stratului si rugozitatea suprafetei sunt direct legate de grosimea foii. Indiferent de dimensiunea piesei realizate, o foaie intreaga este consumata pe strat, astfel incat deseurile de materiale pot fi ridicate daca piesele nu folosesc la maximum volumul de constructie.

Cand straturile sunt lipite inainte ca stratul 2D sa fie decupat, indepartarea excesului de material poate fi destul de intensiv in munca. Inlaturarea excesiva a materialului poate sa nu fie chiar posibila pentru unele geometrii interne. Chiar daca UC creeaza parti metalice solide, legaturile dintre straturi sunt mai slabe decat in ​​celelalte directii, ceea ce ar putea duce la delaminare. Taierea LOM se realizeaza cu lasere si exista fum si o sansa de incendiu, motiv pentru care acea tehnologie nu a fost foarte populara si de ce s-a mutat in schimb la taieturile de otel.

Furnizori

Procesul de laminare a foilor a fost introdus pentru prima data de Helisys, Inc., dar a incetat deja operatiunile. Produsele Helisys sunt acum dezvoltate si furnizate de Cubic Technologies. Alte companii care furnizeaza servicii de laminare a placilor sunt Mcor Technologies Ltd, cu sediul in Irlanda, Kira din Japonia, Inc. si Solido 3D. In prezent, Cubic Technologies ofera imprimanta 3D SD300 LOM 3D la un pret de 14.995 dolari.

Urmatorul articol va fi despre ultimul tip de printare cu imprimanta 3D din lista noastra, si anume, Directed Energy Deposition.

Sursa: Engineers Garage, 3D Printing Lighting, Canada Makes

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *