Printarea Cu Imprimanta 3D Si Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Asta | Printello
printare cu imprimanta 3d

Printarea cu imprimanta 3D si tot ce trebuie sa stii despre asta

Ce este printarea cu imprimanta 3D? Cum functioneaza? La ce foloseste? Care sunt beneficiile?

In acest articol ne-am propus sa raspundem acestor intrebari.

Ce este imprimarea 3D?

Printarea 3D este procesul automat de construire a unui obiect tridimensional prin adaugarea de material. Procesul, cunoscut si sub denumirea de fabricatie aditiva, a fost introdus pentru prima data la sfarsitul anilor ’80. La inceput a fost folosit in comert ca metoda rapida de prototipare in industria aerospatiala si auto. Charles Hull, care ulterior a co-fondat 3D Systems, a avut un brevet eliberat pentru un sistem de stereolitografie (pe scurt, SLA).

Dar abia in 2009, procesul de tiparire cu imprimanta 3D a devenit disponibil in comert si publicului larg. Proiectul reprap open source a deschis usa unor imprimante 3D desktop accesibile, care folosesc tehnologia Fusion Deposition Modeling (FDM). In anii care au urmat, noi companii au inceput sa inoveze, sa creeze si sa imbunatateasca imprimanta 3D pentru consumatori. In prezent, avem imprimante 3D de inalta calitate, accesibile dar de asemenea si scumpe, care folosesc tehnologia FDM (si altele).

Cum funcționează printarea cu imprimanta 3D?

Pentru a crea un obiect tiparit 3D, este utilizat un „proces aditiv”. Obiectul tridimensional este creat prin stabilirea unor straturi succesive de material pana la finalizarea obiectului.

Printarea cu imprimanta 3D si tot ce trebuie sa stii despre asta

Exista mai multe tipuri de imprimante 3D, dar ne vom concentra pe doua: modelare cu depunere condensata (FDM) si stereolitografie (SLA).

FDM incepe cu role de filament ca material sursa. Acestea au in mod normal o grosime de 1,75 sau 2,85 milimetri, rulate pe un fus. O imprimanta FDM incalzeste filamentul, il strecoara printr-o duza de extruder si “toarna” straturi pe o suprafata de constructie. Straturile sunt incredibil de subtiri si, intrucat fiecare strat topit este asezat deasupra stratului anterior, acesta fuzioneaza partial pe masura ce se raceste.

SLA incepe cu o rasina lichida ca materie prima. O tava pentru incarcare este coborata in rasina (de obicei cu susul in jos) iar lumina (uneori de la un LCD, alteori de la un laser ultraviolet) creeaza o reactie chimica in rasina. Care o face sa se intareasca. Pe masura ce fiecare strat este expus la lumina, imprimanta 3d ridica platforma de constructie usor in afara bazinului de rasina, expunand urmatorul strat la lumina.

Aceste doua metode de imprimare au atins un nivel de cost suficient de scazut pe care consumatorii, pasionatii, educatorii si intreprinzatorii le pot suporta, dar sunt in general limitate la productia de materiale plastice, compozite din plastic si materiale asemanatoare de nailon.

Pentru ce este bună imprimarea 3D?

Printarea cu imprimanta 3D este buna pentru a-ti usura viata cu hack-uri si idei simple. Din noiembrie 2016, sunt disponibile aproximativ 2 milioane de fisiere de imprimare 3D pe siteurile de specializate, precum Cults3D, Thingiverse, Github, etc., pe care le puteti descarca gratuit. Deasemenea, se pot crea o multitudine de produse utile in casa si in viata de zi cu zi. O astfel de selectie de produse exista si pe Printello.

In ceea ce priveste aspectele industriale, imprimarea 3D a permis diferitelor industrii, de la asistenta medicala la industria auto, sa faca lucrurile pe care nu au reusit sa le faca in trecut si sa aduca produsele mult mai rapid pe piata.

O zona spectaculoasa in care imprimarea 3D exceleaza este in zona medicala unde se produc proteze personalizate, tesut imprimat si chiar organe printate 3D.

Dar imprimarea 3D este foarte importanta si atunci cand vine vorba de fabricarea de loturi mici de produse. Un exemplu: capacitatea industriilor aerospatiale de a imprima 3D componente ale motoarelor cu jet mic, cu o canalizare interioara complexa, ceea ce face ca motorul sa fie mai eficient. Acest lucru nu ar fi fost posibil niciodata cu metoda traditionala de frezare CNC.

Care sunt avantajele tiparirii cu imprimanta 3D?

La fel ca majoritatea tehnologiilor emergente, imprimarea 3D ofera avantaje in multe domenii. Acestea includ imbunatatiri in domeniile financiare, logistice, de asistenta medicala, creative si de mediu.

Printarea cu imprimanta 3D si tot ce trebuie sa stii despre asta

Pentru inceput, tehnologia permite o personalizare nesfarsita in ceea ce priveste designul si materialul. Un exemplu notabil al acestui fapt este sectorul sanatatii. Protezele complexe pot fi produse special pentru nevoile individuale ale pacientului, la un pret mult mai mic.

In industria aerospatiala, piesele complexe care necesita mult timp pentru asamblare pot fi acum tiparite 3D. Acest lucru accelereaza linia de asamblare si reduce costul produsului finit.

Imprimanta 3D le permite designerilor sa prototipizeze rapid, economisind in cele din urma timp in procesul de proiectare. Acest lucru permite ca produsele noi sau imbunatatite sa intre pe piata mult mai devreme decat cu mijloacele conventionale.

Imprimantele 3D sunt portabile. Aceasta permite ca produsele sau componentele finale sa fie tiparite 3D unde si cand sunt necesare si, prin aceasta, sa scada sau sa elimine nevoile de inventar. Spre exemplu, in viitor, satelitii vor fi imprimati 3D, in spatiu.

Deoarece imprimanta 3D foloseste conceptul de a adauga material, si nu de a scadea material, procesul nu face risipa. Desi materialele utilizate in metodele de fabricatie conventionale sunt reciclabile, procesul de reciclare a materialelor costa bani care pot fi economisiti prin imprimarea 3D.

Tipuri de tehnologii si procese de imprimare 3D

Exista mai multe moduri de prinatare cu imprimanta 3D. Toate aceste tehnologii sunt aditive, diferind mai ales in modul in care straturile sunt construite pentru a crea un obiect.

Unele metode folosesc material de topire sau inmuiere pentru a extrage straturile. Altii folosesc o rasina foto-reactiva cu un laser UV (sau o alta sursa de lumina similara) strat dupa strat.

Pentru a fi mai clar: incepand cu 2010, grupul American Society for Testing and Materials (ASTM) „ASTM F42 – Additive Manufacturing”, a dezvoltat un set de standarde care clasifica procesele de fabricatie aditiva in 7 categorii in conformitate cu terminologia standard pentru tehnologiile de fabricatie aditiva. Aceste sapte procese sunt:

 1. Vat Photopolymerisation
  • Stereolithography (SLA)
  • Digital Light Processing (DLP)
  • Continuous Liquid Interface Production (CLIP)
 2. Material Jetting
 3. Binder Jetting
 4. Material Extrusion
  • Fused Deposition Modeling (FDM)
  • Fused Filament Fabrication (FFF)
 5. Powder Bed Fusion
  • Multi Jet Fusion (MJF)
  • Selective Laser Sintering (SLS)
  • Direct Metal Laser Sintering (DMLS)
 6. Sheet Lamination
 7. Directed Energy Deposition

Pe masura ce evolueaza, tehnologia de printare cu imprimanta 3D este destinata sa transforme aproape fiecare industrie importanta si sa schimbe modul in care traim, lucram si ne jucam in viitor.

Printarea cu imprimanta 3D si tot ce trebuie sa stii despre asta

Sursa: All3Dp, ZDNet

,3DPrinting

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *